kuat

maafkan saya,
saya tak kuat mana,
tika saya bicara kadang ada airmata,
yang punya sejuta makna.

kadang ingin jerit pada dunia,
saya sudah lemah tak berupaya,
tetapi raga segera berkata
engkau masih punya mereka
yang perlu cinta saya di hatinya

tetapi kenapa saya sering bertemu kecewa
katanya dia juga memilih manusia
tak semua raih bahagia dan suka
tapi saya tetap derita
hingga tenggelam dengan fitnah noda.

maafkan saya,
saya jujur, saya tak kuat mana.
maaf

Bismillahirrahmanirrahim. Mohon sediakan mangkuk disebelah untuk memudahkan pengeluaran jika perlu kerana bila terlampau lama larva membuak, penghujungnya muak. 

Assalamualaikum. As usual, sorry for being late update my blog. Imma Busy with .. assignment, test for every subject. preparation for presentation. washing my cloth every week using washing machine. teakwondo. stalking people. instagraming. what the nonsense words i use for this entry. Allah. And lastly, dating with dato' panglima negara chandrapura sebelah timur barat daya. :'}hee

Alhamdulillah, dah sem dua. Yeah! namun, semester ini jauh lebih mencabar hati, jiwa, pankreas dan my stomach. 'teringat entry kakpaten- 'do you know how to draw a stomach

kenapa dengan hati saya? seringkali dikecewakan dengan janji janji manis lecturer yang akan membatalkan sahaja kuliah sekiranya beliau terlibat/dikehendaki melibatkan diri ke conforence bersama rektor. namun, kuliah itu WAJIB diganti.

kenapa pula dengan jiwa saya? jiwa saya tertekan dengan soalan mak, mama, ibu, ummi, ayah, abi, abang, kakak, adik, manja, mak mertua, ayah mertua, kakak pupu, abang pupu, "bila nak balik?" apabila jasad saya tidak kelihatan melebihi sebulan dari tarikh kepergian. sedih, pilu sungguh ramai sangat duq tanya bila nak balik. meskipun dekatnya seumpama bile duct dan stomach sahaja. haha 
persis anak dara pingitan yang dijaga rapi di bawah asuhan kaum keluarga dan kerabat diraja negeri Perak bila suruh saya balik selalu. 

kenapa dengan pankreas saya? pankreas saya seringkali menjerih kerana kekeringan air liur kerana tuan empunya badan tak mempersiakan sedetik pun hayatnya untuk meneguk seteguk air. kesian saya. sampai hati sungguh. lepastu bila nak bercakap, batuk batuk sebab tekak kering. awak jangan jadi macam saya ya. minum air secukupnya. 8 gelas sehari. lebih afdal minum pada waktu yang tepat.

kenapa dengan perut saya? gastrik saya sering menyerang ketika mood makan saya macam tak bermaya. bila datang mood MALAS. semuanya musnah dan punah. sukar untuk dirungkai namun itulah yang sering saya hadapi. mungkin mereka tidak sedari kerana saya sekuat harimau biskut tiger. Yeah! tapi percayalah saya berjanji untuk tidak menyusahkan sesiapa. maaf jika aku tak sempurna. itulah kenyataan.

namun, akan saya cuba agar tiada yang terlibat secara langsung ataupun tidak langsung dalam pelbagai masalah yang saya sendiri timbulkan. saya memang benar, jujur, tak tipu yang saya agak sibuk dengan tugasan sebagai seorang pelajar. maafkan saya. dan minta tolong doakan saya agar bijak bahagi masa dengan baik untuk kejar ilmu dunia serta akhirat. Allahumma Amin.

Hujung bulan tiga, final exam untuk semester dua bakal bermula. mohon doa dari semua ya! #sayapendosa

Hadis Nabi Muhammad s.a.w : “Aku tinggalkan kalian untuk dua perkara, kalian tidak akan sesat selama berpegang padanya, iaitu kitabullah(Al-Quran) dan Sunnah Rasulullah s.a.w. (Hadis riwayat Muslim)
Nabi Muhammad  s.a.w bersabda bermaksud: “ Barang siapa yang hendak berdialog dengan Allah s.w.t  maka hendaklah dia membaca Al-Quran”.
tqsm for reading
by: afifah