Sampel jawapan kerja kursus Matematik Tambahan Perak 2013.

Alhamdulillah, bersyukur ke hadrat Ilahi kerana mengizinkan Afifah menatap wajah kekasih hati satu ni, biarpun cuma seketika ,, 'amboi ayat!' Straight to the point. Seperti mana yang awak semua telah sedia maklum, I am the one of the candidates SPM 2013, so no wonderlah kalau Afifah beriya-iya nak buat kerja kursus Add Math.
Soalan kerja kursus Matematik Tambahan Perak 2013. *calon SPM Perak je tau!

Sampel jawapan bahagian A.
Bahagian A anda perlu menyiapkan satu kolaj yang berbentuk air kotak (3D) mengikut kreativiti anda.
Contoh: 
1. Ambil satu kertas warna putih dan lukiskan air kotak diatasnya. macam ni,
2. Ambil kertas warna/ tisu berwarna/kertas A4 berwarna. Koyak-koyakkan menjadi kecil dan tampal diatas lukisan tadi. Sehingga menjadi kolaj. Contoh kolaj: 


3. Bezakan bahagian dengan menggunakan warna yang berbeza. Tampalkan apa-apa gambar buah diatasnya untuk menerangkan jenis perisa/jenama air anda. Baca soalan tau! Air kotak kegemaran anda. 

Siap Bahagian A. Untuk Bahagian B, akan datang. Insya-Allah!
Assalamualaikum.

Kata Mutiara 2.jpg

41 comments:

Liza said...

salam...
terima kasih beri bimbingan
nanti sambung ye....

ummu syuaibah said...

nanty sambung ye.

Najihah Najwa said...

haip!!! ni g-ha hehhehe!

Khairil Hafizi said...

bahagian C mane?

fifahsubuki said...

@Liza,, waalaikumsalam. Alhamdulillah dah sambung bahagian B dan C. Akan datang, Penerokaan Lanjutan dan Refleksi ya!

fifahsubuki said...

@Ummu,, dah sambung sikit, harap membantu..

fifahsubuki said...

@Najihah! haip~

fifahsubuki said...

@Khairil Hafizi dah sambung bahgian C yang agak mencabar soalannya, harap membantu!

Najihah Najwa said...

keke! mintak izin copy sesetengah taw. kekek

Najihah Najwa said...

nk mintak izin salin sesetengah bnda taw. mintak halal dlu keyh

Wawa Alvonzo said...

tak faham la ? kena lukis gambar air kotak 5 ? then kolaj warna lain2 ? macam 2 eh ?

Wawa Alvonzo said...

bahagian C mane ? xjumpe pown :'(

fifahsubuki said...

awak janganlah pening2.. bahagian A awak cuma kena lukis satu bentuk kuboid dan tempekkan kertas macam buat kolaj kat atas dia. untuk bezakan setiap bahagian sisi, awak gunalah kertas2 yang berlainan warna.

fifahsubuki said...

sini..
http://fifahsubuki.blogspot.com/2013/05/sampel-projek-add-math-bahagian-c_4.html

nur farah nadzirah bt bazli said...

ermm.. bile nak update part b ek?

Wawa Alvonzo said...

oo terima kasih sangat-sangat :*

Yajri said...

terima kasih atas sampel yg diberikan...

Yajri said...

terima kasih atas sampel yg diberikan...

muhamadaiman binahmad said...

trima kasih. smpel yg dberikan sgt membntu.

Alan123 said...

How to 'Bezakan bahagian dengan menggunakan warna yang berbeza' ??

daughter of kamarul bahrin said...

berapa banyak kotak minuman? 5 ke 1 je? lagi 1 , ape mksd ' Bezakan bahagian dengan menggunakan warna yang berbeza. " ?

Ha - Neul said...

Assalamualaikum, terima kasih ye fifah. Sekarang saya dah boleh start buat. haha. (baru nak buat)

fifahsubuki said...

setiap sisi kotak gunakan warna kertas A4 yang berlainan utk buat kolaj.

fifahsubuki said...

sama-sama,,aja-aja fighting! ~

fifahsubuki said...

dah update dah,,,cube tgok kat blog archive ye,,

Lysa.Lexia said...

Tak faham laa. kan soalan nak 5 bentuk air kotak. Kita kena beli 5 berlainan jenis eh? Thenn?

fifahsubuki said...

kalau rajin cari je gambar dlm surat khabar, kalau malas, awk pergi je kedai salin kandungan nutrisi dia tu..kalau rajin sgt letak gambar 5 kotak minuman yg berbeza ml dan labelkan ABCDE

Ahwar Muhali said...

smbung lg

fifahsubuki said...

Ahwar Muhali,, dah siap semua, sila tgok blog archive ye

Hafiz Azizul said...

masih tak faham la..

Rahimi A.F said...

Assalamualikum, sekadar bertanya. kalau kolaj tu guna digital sahaja boleh dikira kolaj juga ke? atau kena buat cara manual (koyak ketas warna and then tampal)?

sheyda a'ravinc said...

nk tanye ni.. gambar buah tu kna lukis jgak ke?? ataupun lekat saja.. mcm mane ek??

aisyah bahari said...

nk contoh jawapan bahagian b boleyh

nurul atiqah said...

saya baru je jengah blog ni...saya still x brp faham jugak dari ap yg saya baca.sebenarnya kna buat 1 je,ke 5??? maaf lah ya

nurul atiqah said...

saya baru je jengah blog ni...saya still x brp faham jugak dari ap yg saya baca.sebenarnya kna buat 1 je,ke 5??? maaf lah ya

Alan123 said...

SOalan : Bina satu kolaj SAIZ A4 ...
kolaj perlu bina satu kertas a4 penuh ?

fifahsubuki said...

@Hafiz Azizul, kalau tak fhm jugak, sila rujuk cikgu ya!

fifahsubuki said...

@Rahimi A.F, kena guna cara manual,

fifahsubuki said...

@sheyda a'ravinc, bukan gambar buah, kena lukis gambar kotak 3D. Lepas tu awak buat kolaj, koyak kertas kecil2 dan lekat.

fifahsubuki said...

@nurul atiqah, kolaj kena buat satu sahaja seorang, walaupun awk buat secara berkumpulan, projek perlu dihantar secara individu.

fifahsubuki said...

@Alan123, tak,tak maksudnya perlu dibuat diatas sekeping kertas A4. Tapi jgn buat kecik sangat.