Sampel Projek Add Math Penerokaan Lanjutan.

assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Penerokaan Lanjutan.
Ok! Ini, adalah atas permintaan sahabat saya juga, waniey.Penerokaan Lanjutan adalah bahagian second last bagi Projek Add Math. Ye! Nak habis da. haha!~

Soalan:
(i) Reka lima model geometri yang menarik untuk membuat pembungkusan suatu jenama minuman.

Sebenarnya, korang boleh pilih mana-mana bentuk yang korang suka, sebagai contoh:



**tapi yg paling penting tolong tandakan nilai lebar, radius, atau apa-apa yg berkaitan dengan model ya!
Contoh:





(ii) Jika setiap model yang anda reka mempunyai jumlah luas permukaan 240 cm2, hitung nilai  yang terbaik mungkin bagi setiap model dari segi kos pembungkusan dengan menggunakan dua kaedah yang berlainan. Gunakan ICT seperti perisian Excel, Geometer’s Sketchpad (GSP) dan sebagainya.
Berdasarkan nisbah A/V yang telah anda hitung, tentukan model manakah yang anda reka adalah model yang terbaik dari segi kos pembungkusan. Bincang.
Model A : Hemisfera

Bentuk
Bentangan





Formula = 2(22/7)r² + (22/7)r²
Luas Permukaan = 240 cm²

Kaedah Satu: Kalkulator Saintifik
2(22/7)r² + (22/7)r²  = 240
3(22/7)r²                  = 240
**selesaikan sehingga dapat jawapan nie:  =5.046cm²

Luas Permukaan: 2(22/7)r² + (22/7)r²
A = [2 x (22/7) x (5.046)²] + [ (22/7)x (5.046)²
    = 239.97 ~ 240 cm²
Isipadu:
V = 2/3 (22/7)r²
     =268.967 cm³

Kaedah Dua: Microsoft Excel
Luas Permukaan,
r
3πr²
5.045
9.4248
25.452
239.88
5.046
9.4248
25.462
239.97
5.047
9.4248
25.472
240.07
5.048
9.4248
25.482
240.16
5.049
9.4248
25.492
240.26
5.05
9.4248
25.503
240.36
5.051
9.4248
25.513
240.15
5.052
9.4248
25.523
240.55

Isipadu,
r
⅔ π
V = ⅔ πr³
5.046
2.0944
128.482
269.092

Nilai  = A/V

         =0.8918 

Afifah says: I am really sorry for this. Afifah banyak merujuk pada cikgu Ch'ng untuk siapkan bahagian ni. Agak rumit sebab banyak pengiraan yang diperlukan dari kaedah yg berbeza. Kaedah yang Afifah gunakan ialah 
Kaedah pertama: Kalkulator saintifik.
Kaedah kedua: Microsoft Excel. 

Jadi, Afifah harap korang boleh selesaikan bahagian ini dengan serba sedikit bantuan guru korang. Dengan sedikit daya usaha, In Shaa Allah, anda boleh! Islam sentiasa boleh!



11 comments:

Nor Azierah said...

kaedah gsp tu tak digunakan ke?

fifahsubuki said...

tak,,,gsp tu macam satu function yg ade dlm komputer, saya tak de bende tu..

Yin Teng said...

Hi,Saya tak faham tentang penerokaan lanjutan bahagian (ii),di mana cik dapat formula untuk hemisphera tu?Formula untuk hemisphera bukan ke 2 π r²,kenapa cik tambah π r² dalam formula tu?

Adam said...

Jadi yang manakah the best design untuk packaging cost?

dinofybutik said...

salam.fifah awak sangat baik kongsi ilmu dgn kami..smoga Allah merahmati kamu,kwn2 n family..amin..

ilhamie96 said...

3 pi r square tu formula untuk pa?

fifahsubuki said...

@Yin Teng , 3πr² tu termasuk tapak hemisfera, kalau tak fhm, sila rujuk cikgu awk ya!

fifahsubuki said...

@Adam, yang terbaik adalah bentuk yg mempunyai nilai A/V paling kecil.

fifahsubuki said...

@ilhamie96, 3πr² tu foremula untuk keseluruhan hemisphere.

alyaa azhar said...

mcmcne nk cari radius untuk formula cone? sbb die ade 2 unknown(length gn radius).huhu

pipcho said...

penerokaan lanjutan tuhh camne nk wat??? kalu reka bentuk kuboid ke silinder ker camne nk cari??? then yang bahagian c tuhh statistik mana yg lebih sesuai untuk digunakan dalam b(i)dan b (ii) ????? hehehe