SAMPEL PROJEK ADD MATH BAHAGIAN C.



Kebanyakan minuman kotak dalam pasaran berbentuk kuboid. Luas permukaan suatu kuboid, A cm², boleh dihitung dengan mudah untuk memberikan kita satu anggaran kasar tentang jumlah bahan yang digunakan untuk membuat kotak minuman itu. Begitu juga, isi padu kotak tersebut boleh dihitung untuk menunjukkan isi padu minuman yang boleh diisi ke dalam kotak tersebut.
     
   (a) Nyatakan satu konjektur untuk nisbah
Buat sukatan dan penghitungan yang diperlukan terhadap lima jenama minuman kotak yang telah anda kumpulkan untuk menguji konjektur anda.

Konjektur: Semakin besar saiz kotak, semakin kecil nisbah bagi nilai  A/V.

Formula untuk luas= Tinggi x Panjang       
Formula untuk isi padu= Tinggi x Panjang x Lebar 



Jenama A:

Luas =2(8.5cm x 4.5cm)+ 2(4.5cm x 3cm)+ 2(8.5cm x 3cm)
            =154.5 cm²           
Isipadu = 8.5cm x 4.5cm x 3cm
                 =114.75 cm³      

Nilai A/V;
 154.5 bahagikan dengan 114.75

=1.346 cm^-1




Jenama B:

Luas=2(8.6cm x 4.8cm)+ 2(4.8cm x 3cm)+ 2(8.6cm x 3cm)
           =162.96 cm²
Isipadu= 8.6cm x 4.8cm x 3cm
           =123.84 cm³       
                                           
 Nilai A/V; kira sendiri ye awak!                
                                                        
                                                                     










Jenama C:



Luas=2(11.7cm x 4.9cm)+2(4.9cm x 3.7cm)+ 2(11.7cm x 3.7cm)
           =237.5 cm²
Isipadu= 11.7cm x 4.9cm x 3.7cm
             = 212.121cm³
                                            
   Nilai A/V; kira sendiri ye awak!      











Jenama D: 
    
Luas=2(13.1cm x 5.2cm)+2(5.2cm x 3.7cm)+ 2(13.1cm x 3.7cm)
              =271.66 cm²
Isipadu= 13.1cm x 5.2cm x 3.7cm
                = 252.044cm³
                                                            
 Nilai A/V; kira sendiri ye awak!                 









Jenama E:

Luas=2(19.5cm x 9cm)+ 2(9cm x 5.7cm)+ 2(19.5cm x 5.7cm)
          =675.9 cm²
  Isipadu= 19.5cm x 9cm x 5.7cm
                = 1000.35cm³

Nilai A/V; kira sendiri ye awak!      









Jenama
Luas permukaan
Isipadu
 Nilai A/V
A
154.5
114.75
B
162.96
123.84
C
237.5
212.121
D
271.66
252.044
E
675.9
1000.35

Kesimpulannya, benarlah pernyataan konjektur untuk nisbah A/V iaitu Semakin besar saiz kotak, semakin kecil nisbah bagi nilai A/V.

(b) Untuk lima nilai A/V yang telah anda hitung dalam bahagian (a),
(i) cari min dan median.
Antara dua statistik ini, bincang secara ringkas statistik yang mana lebih sesuai
sebagai sukatan kecenderungan memusat bagi data tersebut.
Formula min:  
 1. Tambah semua nilai A/V, bahagi dengan lima.
    
Median :
Susun nilai A/V  awak secara menaik dan bulatkan nombor yang berada di tengah2.

(ii) cari julat antara kuartil dan sisihan piawai.

Antara dua statistik ini, bincang secara ringkas statistik yang mana lebih sesuai
sebagai sukatan serakan bagi data tersebut.

Berdasarkan nilai A/V , CARI JULAT KUARTIL dan KIRA SISIHAN PIAWAI. 

(c) Berdasarkan nilaI-nilai  A/V yang telah anda hitung, jenama manakah yang terbaik dari
segi kos pembungkusan? Bincang.


Seterusnya, membuat perbincangan tentang jenama terbaik untuk pembungkusan air kotak.


33 comments:

unknownDANIAL said...

thanks. :)

fifahsubuki said...

sama-sama,,

Nurrul said...

Wahh !! ngelat nie.. :P

*anyway ,untuk dapatkan kotak komen yg mcm dalam preview template Nurrul yg ini , pergi pada stting komen > pilih pop up windows..
maaf yg ini tak sempat nak letak dalam post arituh.. hehe :)

Selamat Belajar dear..

asyraf james said...

thanks , tapi awak guna minuman kotak apa ?
:)

fifahsubuki said...

saya guna kotak air milo. 200 ml kalau tak silap.

wαnîêÿ said...

Salam. Untuk yg kira-II ni kan, kotak yg kita beli ke? Kelima-II kotak kita kena kira? Lg satu, rekaan kita tu perlu kira ke tak?

fifahsubuki said...

waalaikumsalam, ye, kira2 ni utk kelima-lima kotak yg kita beli. kelima-lima kotak kena kira.
yang bahagian penerokaan lanjutan ke? yap, kita kena kira mengguna area yang diberi, 240 tu.

asyraf james said...

tapi , takkan awak guna milo saja .. saya nak brand kelima2 air kotak .. maaf menyusahkn diri :)

fifahsubuki said...

ok2,,tape.
125ml air kotak anlene
150ml air kotak milo
200ml air kotak milo
250ml air kotak anggur marigold
1000ml air kotak apple marigold jugak.

wαnîêÿ said...

Oh terima kasih ya:) Btw kalau boleh saya tahu, untuk 5 rekaan model geometri tuh, awak buat bentuk apa ye? And lukisan rekaan kita tuh kena ada 3D jugak ke? Maaf banyak bertanya >___<

fifahsubuki said...

tak apa, ye, kena buat lukisan 3-D tapi kalau awak guna komputer, awak copy-paste je bentuk2 3-D yang saya baru buat entry tu.

wαnîêÿ said...

Terima kasih sangat'2 yee. Hanya Allah yg dapat membalas jasa baik awak :')

fifahsubuki said...

Sama-sama, Amin :]

Wawa Alvonzo said...

fifah ? yg penerokaan lanjutan 2 yg mane eh ? heee >_< sorry sebab menyusahkan.

Wawa Alvonzo said...

julat kuartil ? yg paling besar tolak yang paling kecil ke ? sisihan piawai macam mane :'(

fifahsubuki said...

cuba tengok contoh saya baru update.

fifahsubuki said...

ye, sisihan piawai amik formula dan masukkan nilai dlm formula.

Kakurin said...

saya dh buat min, median, JAK, sisihan piawai.. tp cara nk bincang dia itu mcm mne?? boleh tlg ajarkan saya cra nk bincangkan bahagian C b(1), b(2) dan (c)...

fifahsubuki said...

pilih yg kecil dan berikan sebab,,

Kakurin said...

Boleh x tolong beri contoh sebab die??

fifahsubuki said...

harga utk pemprosesan murah, pihak pengurusan dapat keuntungan lebih besar.

Kakurin said...

oh.. pendeknya.. mcm itu sahaja?? ok.. terima kasih ye..

ain said...

terima kasih banyak2.. sangat membantu saya

Muhammad Muis said...

weh..Afifah kandungan nutrisi nak kena letak brapa untuk satu jenama!!!????

ilhamie96 said...

hehe...boleh tolong jelaskn cara buat bhgian B...Kind of lost here..hehe

KHAI zain said...

Thank you very much.

fifahsubuki said...

@Muhammad Muis, semua yg ada pada kotak minuman yg dibeli.

fifahsubuki said...

@ilhamie96, apa yang awak tak faham..

beau amethyst said...

Fifah..cmner nk cri sisihan piawai..sye xbpew phm r..

we are 1996 said...

Hmm..yg soalan C brand pling tggi nilai A/V adlh pling bgus or not?confuse disitu

we are 1996 said...

yg soalan C uh nilai A/V pling tinggi ke rendah paling bagus untuk reduce cost packaging uh?

pipcho said...

penerokaan lanjutan tuhh camne nk wat??? kalu reka bentuk kuboid ke silinder ker camne nk cari??? then yang bahagian c tuhh statistik mana yg lebih sesuai untuk digunakan dalam b(i)dan b (ii) ????? hehehe

pipcho said...

penerokaan lanjutan tuhh camne nk wat??? kalu reka bentuk kuboid ke silinder ker camne nk cari??? then yang bahagian c tuhh statistik mana yg lebih sesuai untuk digunakan dalam b(i)dan b (ii) ????? hehehe